Jaarboek Onderzoeksjournalistiek | Doorgaan waar anderen ophouden

Niets zo mooi als de ontwikkelingen in je eigen vak volgen. Als eindredacteur én redacteur van het jaarboek Onderzoeksjournalistiek van de VVOJ haalde ik voor het derde jaar alweer mijn hart op aan alle inspirerende inzendingen voor De Loep.
Naast de eindredactie en het schrijven van korte samenvattingen van de inzendingen van de twaalf Loep-genomineerden, schreef ik drie artikelen. Over vernieuwende presentatievormen, de samenwerking tussen landelijke en regionale pers en de vasthoudendheid van klassieke onderzoeksjournalisten.

‘Helaas, je bent een groene appelboer’
Digitale mogelijkheden maken het lezen van zelfs de meest taaie onderzoeksverhalen tot een feestje en het bekijken van een hartverscheurend online document voor de doden tot een aangrijpender ervaring. Hoe vernieuwende presentatievormen je de mond doen openvallen van verbazing en je laten huilen van het lachen én ellende.

De zaak Henry Keizer
Vasthoudendheid loont. Dat wordt eens te meer duidelijk uit de speurtocht van Follow the Money naar de goudomrande overname van een crematiebedrijf door VVD-voorzitter Henry Keizer. Onderweg naar de onthullende artikelenreeks die het aftreden van Keizer inluidt, stuiten Kim van Keken en Eric Smit op veel gesloten deuren en gewiekste pogingen van Keizer om de journalisten gunstig te stemmen. ‘Ik blijf Kim nog steeds leuk vinden hoor.’

‘Jij bent er ook mee bezig, hè?
Een belangrijke onthulling hou je als Volkskrant of Dagblad van het Noorden natuurlijk het liefst voor jezelf. Maar soms leidt samenwerking over de concerngrenzen heen, tot een sterker, beter en belangwekkender verhaal. Hoe een krachtenbundeling tussen landelijk en regionaal Jacques Tichelaar, ofwel Sjaak, de kop kostte.
+ drie andere inspirerende voorbeelden van wat onderzoeksjournalistiek in de regio vermag.

  
Jaarboek Onderzoeksjournalistiek | Doorgaan waar anderen ophouden