Baanbreker | Samen werk zoeken voor iedereen

Voor Baanbreker, het tijdschrift van Start Foundation over en voor sociaal ondernemers, mocht ik ook in 2017 meermaals op pad. Ik dook in gecompliceerde en soms ontmoedigende arbeidsmarktkwesties maar ontmoette vooral ook inspirerende ondernemers met het hart dubbeldik op de juiste plaats. 

Zo beschreef ik in het artikel Samen werk zoeken voor iedereen hoe in het tweeduizend inwoners tellende Westerhoven niemand aan de kant staat. Tientallen ondernemers voorkomen werkloosheid door werk te bieden aan dorpsgenoten met afstand tot de arbeidsmarkt. 

In het artikel Tekort ICT'ers zit deels tussen de oren probeer ik te verklaren hoe het toch kan dat er veel moeilijk vervulbare vacatures in de ICT zijn terwijl er volop oudere ICT'ers werkloos thuis zitten. Hoe kan dat? Lukt het opleiders deze mismatch op de arbeidsmarkt met bijscholing glad te strijken?

Onder de kop 'Een quotum voor arbeidsgehandicapten helpt bedrijven over de drempel' verscheen mijn interview met Femke Halsema, bestuurlid van Starts Foundation, over de manier waarop zij  de scherper wordende tweedeling op de arbeidsmarkt wil opheffen: een quotum voor aarbeidsgehandicapten, investeren in technologie en - desnoods - invoering van het basisinkomen.

2017 sloot ik af met een indrukwekkend bezoek aan Sheltersuits, een naaiatelier in Enschede waar voornamelijk Syrische vluchtelingen ingenieus ontworpen pakken (warme jas en slaapzak ineen) in elkaar zetten voor daklozen in Nederland en vluchtelingen op Lesbos. In het artikel Vluchtelingen aan het werk, daklozen uit de kou beschrijf ik hoe de jonge ontwerper Bas Timmer dat voor elkaar krijgt. 
Baanbreker | Samen werk zoeken voor iedereen