De Volkskrant | Tik een kip op de kop

In de stad je groenten telen is al heel gewoon. Nu is de tijd ook rijp voor kippen in de eigen achtertuin. Dat kan best, volgens de liefhebbers. Kippenvreugd of kippensmart?

Toen Ferdinand van Haastert op een namiddag zijn platte dak opstapte, scharrelde alleen de kleine zwarte nog in de ren. Van haar rossige vriendin geen spoor op en tussen de daken van de verder doodnormale Voorburgse woonwijk. Twee dagen later stond de buurvrouw van de eerste verdieping voor de deur, met in haar armen een verschrikte kip. ‘Van het dak gefladderd en geland op haar balkon’, glimlacht Van Haastert droogjes. Dat was de eerste kippenles van de ICT’er: kippen kunnen ervandoor.

Kapot gescharreld
Het uitzicht over Voorburg en Den Haag is fenomenaal, met een skyline van kantoortorens van Post NL en Nationale Nederlanden. Rondom zijn voeten pikken onverstoorbaar twee kippen tussen de planken van het vlonder. De zwarte, ras onbekend, blijft gezellig doortokken als Ferdinand haar liefdevol oppakt en tussen de veren kietelt. Elke dag mogen ze even uit de ren, een bouwsel van hout en gaas met aan een kant een nachthok. Op het zwarte zand slingeren bananenschillen, lege grapefruithelften en een  verdroogde maiskolf. Van Haastert had er een fijn grasveldje gezaaid, maar dat was door de dames na een paar weken vakkundig kapot gescharreld. Ook de muntplant bleek onweerstaanbaar en rondom de voet van een kleine rododendron en buxusstruik groeit inmiddels helemaal niets meer.

Droom
Van Haastert is een beginner en leert aldoende. Op een kippenforum op internet verklaarden de meesten hem voor gek. Kippen, die houd je niet op een dakterras. Maar de geboren Voorburger liet zich niet van de wijs brengen. Zijn droom was een  struisvogelboerderij in Australië, maar huiskippen waren een realistischer plan. Vorig najaar kocht hij via internet twee kuikens en de buren stuurde hij een email om de komst van de nieuwe dakbewoners aan te kondigen. In maart vond hij de eerste twee eitjes in het stro, natuurlijk de lekkerste ooit.

Lees hier: tik een kip op de kopAnnemarie Geleijnse en Rineke van Houten
de Volkskrant, 7 mei 2014
De Volkskrant | Tik een kip op de kop